Produkty:
800g. pomidorów cherry COPPOLA
100g. czarnych oliwek JOLCA
300g. makaronu muszla CORTICELLA
2 łyżki oliwy extra vergine BASSO
sól morska CUOR DI MARE (do smaku)
świeżo mielony pieprz (do smaku)
1szt. czerwonej papryki
1 szt. czerwonej cebuli
3-4 szt. ząbka czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
600g udek z kurczaka
Przygotowanie:
- Udka kurczaka, oblej 1 łyżką oliwy BASSO i natrzyj solą morską CUOR DI MARE i świeżo mielonym pieprzem. Schowaj do lodówki na 30 min.
- W międzyczasie pokrój cebulę i paprykę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
- Zamarynowanego kurczaka, podsmaż na dużej patelni używając oliwy basso.
Po podsmażeniu przełóż go do naczynia żaroodpornego. - Na tłuszczu który się wytopił z kurczaka, podsmaż przygotowane warzywa.
- Dodaj pomidory z puszki COPPOLA i czarne oliwki JOLCA.
- Wlej ok. 500ml wody i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, dopraw suszonymi ziołami, solą morską CUOR DI MARE i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj makaron CORTICELLA i zalej wszystkim kurczaka.
- Całość zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 30 minut.
Smacznego!