Babka Wielkanocna

Produkty:

200ml. oleju słonecznikowo-sojowego BASSO
180g. cukru trzcinowego z MAURITIUSA
50ml. soku z cytryn BASSO
200g. mąki DIVELLA
4 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
100g. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tarta skórka z jednej cytryny
Forma do pieczenia babki

Przygotowanie:

  1. Pogrzej lekko olej słonecznikowo-sojowego BASSO i dodaj skórkę cytrynową i sok z cytryny BASSO.
  2. W oddzielnym naczyniu, ubij jajka z cukrem trzcinowym z MAURITIUSA na puszystą masę.
  3. Pod koniec ubijania dodaj cukier wanilinowy.
  4. Do ubitej masy dodaj, mąkę DIVELLA, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
    I wymieszaj na gładką masę. Wlej przygotowany wcześniej (ostudzony) olej BASSO, wymieszaj razem.
  5. Tak przygotowaną masę, przelej do formy na babkę i piecz przez ok. 45min. w temperaturze 170C.
  6. sprawdź ciasto za pomocą długiej wykałaczki, gdy patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.
  7. Po upieczeniu wystaw ciasto do wystygnięcia i posyp cukrem pudrem lub oblej lukrem.

Smacznego!